Ridders en prinsessen

Ridders en prinsessen

Laat de kinderen hun oeroude fantasieën uitleven in een spetterend feestje vol naïeve fantasie. Verkleed je zelf als koning(in) en vertel het spannende verhaal van de verloren schat. Vraag aan de kinderen of ze jou als echte ridders en prinsessen de schat willen helpen zoeken.

Activiteiten overzicht

Ridderoutfit

Ridderoutfit

Meisjes zijn prinsessen, jongens stoere ridders. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ouders met kinderen weten dat er een grond van waarheid in zit. Laat de kinderen hun oeroude fantasieën uitleven in een spetterend ridderfestijn vol naïeve fantasie.

Wat heb je nodig

 • Schild: Stevig karton, potlood, schaar, aluminiumfolie, lijm, touw, knopen en gekleurd papier
 • Zwaard: Stevig karton, aluminiumfolie, lijm, gekleurde isoleertape en verf

Werkwijze

 • STAP 1 - Ridderschild

  Teken met potlood een schild op stevig karton. Knip het uit en beplak het schild aan beide kanten met aluminiumfolie. Bevestig een touw aan het schild zodat de kinderen hun hand erdoor kunnen stoppen. Dat kan makkelijk: stop met een dikke naald het touw door het schild en maak het met twee knopen aan het schild. De kinderen kunnen nu zelf hun schild versieren met viltstiften of figuurtjes uit gekleurd papier.

 • STAP 2 - Ridderzwaard

  Teken met potlood een zwaard (het lemmet) op stevig karton. Maak ook een aparte kleine ronde vorm met een opening in het midden om over het lemmet te schuiven als heft. Bekleed het lemmet met aluminiumfolie en plak stevige (isoleer)tape rond het heft. De ring rond het lemmet kan je een kleurtje geven.

 • STAP 3 - Riddertornooi

  Als iedereen zijn zwaard en schild heeft afgewerkt, kunnen jullie beginnen aan een spannend riddertornooi met een heus ridderbal als afsluiter.

Schattentocht

Schattentocht

De ridders en prinsessen zijn nu klaar om op avonturentocht te vertrekken. Verdeel de kinderen in kleinere groepjes van 4 à 5. Ze moeten nu proberen om als eerste de schat van Koning Roderick te vinden.

Wat heb je nodig

 • Schatkaart
 • Draak
 • Tovenaar
 • Schatkoffer

Werkwijze

 • STAP 1 - Start de tocht

  Geef iedere groep zijn eerste tip of schattenkaart zodat ze op weg kunnen naar hun eerste obstakel. Laat de twee groepen in tegenovergestelde richting vertrekken zodat ze elkaar halverwege kruisen. Je kan ze een parcours in huis laten afleggen of doorheen de tuin.

 • STAP 2 - De draak

  Als ze op de eerste plaats aankomen,  moeten ze de draak trachten te verslaan. De ridders en de prinsessen zullen moeten samenwerken om voorbij de draak te komen. De Prinsessen kunnen hun magische krachten gebruiken om de draak tegen te houden. Door hem te bestoken met bellen, kan de draak geen vuur meer spuwen. De ridders kunnen dan achter de draak aangaan en hem wegjagen of vastbinden. Opdracht volbracht? Dan ontvangen ze de eerste tip die hen naar de volgende opdracht leidt.

 • STAP 3 - De boze tovenaar

  Bij de tweede opdracht moeten ze voorbij de boze tovenaar sluipen. Ze mogen hem vooral niet wakker maken, want dan zullen ze allemaal in kikkers veranderd worden. Ze moeten dus zo stil mogelijk enkele hindernissen nemen. Geslaagd? Ze ontvangen de laatste tip die hen naar de schat zal leiden.

 • STAP 4 - De schat!

  De schat is een koffer vol lekkere verrassingen! Je kan er heerlijke ijstoppings in steken waarmee ze op het kasteel elk hun perfecte ridders- of prinsessenijsje kunnen maken.  Als extra kan je er nog snoepjuwelen en goudkleurige chocoladecentjes bijdoen.