Egeltjes

Egeltjes

Deze leuke zoutdeegfiguurtjes zijn perfect als presse-papier. Maar ook als decoratief element zijn ze een grappige blikvanger in huis. Een supertoffe en herfstige namiddagactiviteit voor groot en klein!

Wat heb je nodig

  • 400 gr gewone witte bloem
  • 400 gr zout
  • water
  • keukenmesje of boetseerspatel
  • tandenstokers
  • oven

Werkwijze

  • STAP 1 - bereid het zoutdeeg

    Meng de bloem met het zout. Giet het mengsel in een bergje op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg langzaam water toe en kneed het goed door tot een elastisch deeg (als het niet meer plakkerig aanvoelt, is het oké). Het moet soepel en vochtig genoeg zijn om bijvoorbeeld worstjes en bolletjes van te rollen. Qua consistentie moet het op plasticine lijken.

  • STAP 2 - egellijfjes kneden

    Kneed het zoutdeeg tot de lijfjes van de egels (vergeet je egeltje geen neus, mondje en ogen te geven!). Je kan ze best meteen op een bakplaat met bakpapier maken. Zo kan je ze straks makkelijk in de oven zetten. Week intussen de tandstokers 5 minuutjes in koud water (zodat ze niet verbranden in de oven)

  • STAP 3 - stekeltjes prikken

    Lijfjes klaar, maar nog zacht? Prik dan meteen de tandenstokers in het lijfje. Tip: breek de tandstokers doormidden en stop ze met de gebroken kant in het zoutdeeg.

  • STAP 4 - langzaam bakken

    Zet de afgewerkte egeltjes in de oven en bak ze ongeveer 3 uur op 100°C.